Är sex kärlek?

Dagen som alla ville fira men som få fick göra har just passerat. Alla hjärtans dag.

För de nykära är det en underbar hyllning till kärleken. Presentens roll är obetydlig så länge hans eller hennes ögon fortfarande glöder. Och det gör de alltid i början.

För dem i förhållande är dagen kanske bara ett kvitto på att man fortfarande bryr sig. Eller något man gör på rutin fast man hellre hade skickat ett kärleksbrev till någon annan istället.

Vissa firar med champagne medan andra byter ringar, går på restaurang eller bara unnar sig cornflakes med röd mjölk och geléhjärtan. För de ensamma är dagen en välriktad spark i skrevet och framför allt en markering på att någonting saknas.

En vis kvinna sa till mig en gång att alla hjärtans dag är till för alla dem som tycker om någon och som någon tycker om tillbaka. Den är också en hyllning till alla de olyckligt kära som tycker att deras olyckliga kärlek är värd att firas.

När vi ändå är inne på ämnet kärlek kan jag lika gärna fortsätta att filosofera kring något som många förmodligen brukar förväxla med kärlek, nämligen sex.

Hur ologiskt det än låter så finns det faktiskt en avigsida med tillfälliga sexuella förbindelser. Ibland upphör de nämligen att vara tillfälliga. Människor utvecklar en längtan en efter något mer och när den enes förväntningar inte stämmer överens med den andres är det den med högst förväntningar som får lida och ta smällen.

Det finns inget sådant som billigt sex. Det har alltid ett pris. Fast vänta. Kom vi ens fram till vad kärlek var för något? Nej, men jag tror mig ha en teori.

Kärlek är ett energiflöde som kommer utan förvarning och som stannar på en obestämd tid. Det finns inga gränser för hur länge eller hur kort flödet kan stanna innan det vandrar vidare. Och när man minst anar det så kommer det tillbaka igen.

Vi kan varken styra eller simulera flödet. Däremot kan vi njuta av det medans det fortfarande finns där. Det bästa man kan göra är att helt enkelt vara öppen för det.

5 kommentarer

 1. Camilla 2011-02-17 22:44

  Du skriver bra! jag funderar på om man kan passa in på fler än en kategori, för du får mig att känna mig träffad i fler av fallen

 2. Jess 2011-02-20 10:11

  Du e klarsynt Kasper! Jag gillart!

 3. Citybreeze 2011-11-26 21:42

  Instämmer. Bra skrivet Kasper!
  Ett energiflöde är exakt vad det är. Omvandlas den energin till annan energi när den slutar vara kärlek? Energi ska ju aldrig försvinna, bara omvandlas… men, vart tar den vägen innan den kommer tillbaka igen?

 4. […] min tillvaro och idag firar vi alla hjärtas dag tillsammans. En dag som jag för många år sen beskrev på följande vis. En dag som jag för första gången på länge faktiskt har all anledning att […]

 5. Bloggen | Zeni.nu 2013-02-16 14:41

  […] min tillvaro och idag firar vi vår första alla hjärtas dag. En dag som jag för många år sen beskrev på följande vis. En dag som jag för första gången på länge faktiskt har all anledning att […]

Kommentera