Att snabbspola sitt liv

Jag har alltid sammankopplat uttrycket “leva i nuet” med ett klyschigt försök till att vara filosofisk. Men ju mer jag tänker på det desto klarare står det att väldigt få människor egentligen lever i nuet.

Det finns tre sätt att leva på. I det förflutna, i nuet och i framtiden. Och hur tråkigt det än låter så lever majoriteten av människorna i det västerländska samhället sina liv i antigen det först eller sistnämnda.

De som lever sina liv i det förflutna går på autopilot genom nuet och lever i det förflutnas ljuva dagar. Man tänker på saker hänt och på hur de kändes. Det resulterar i ett liv byggt av lagrade känslor och sinnesintryck.

De som däremot lever i framtiden har en annan inställning. Nuet för dem är bara ett redskap för att skörda morgondagens frukter. Man struntar i hur nuet känns och fokuserar på att bädda för framgång i framtiden.

Man ser fram emot känslan av hur framgången ska smaka till den utsträckning att det verkliga nuet upplevs som nödvändigt ont. Man vill leva sitt liv i fast forward.

Det finns dock ett problem med att leva i det förflutna och i framtiden. Rent teoretiskt existerar de inte. Varenda sekund av våra vakna liv lever vi i nuet. Det förflutna och framtiden finns bara i teorin och i våra psyken.

Det där ögonblicket som man sett fram emot så länge kommer förr eller senare att bli en stund i nuet. Och det komiska med det hela är att man inte uppskattar den verkliga känslan av nuet lika mycket som man uppskattade förväntningen av hur det skulle bli.

Vi uppfattar framtiden som bättre och annorlunda än nuet vi befinner oss i. Vi inser inte att framtiden i själva verket kommer bestå av en massa ögonblick i nuet, dvs. samma material som vi just nu lever i.

Vi lever i hopp om att livet är en nerförsbacke när det i själva verket består av en raksträcka utan varken upp eller nerförsbackar.

Det är fullkomligt mänskligt att glorifiera och bygga upp känslor inför något som komma skall. Gräset är alltid grönare på andra sidan och man vill alltid ha det man inte kan få!

Så fråga dig själv. Lever du i nuet, det förflutna eller i framtiden? För oavsett hur högt du klättrar kommer livet aldrig att byta färg.

Idag är nu. Igår var nu och imorgon kommer att bli nu.

Inga kommentarer

Kommentera