Konsten att förvandla morötter till guld

Få saker är så underhållande som folk med en fundamental övertygelse om någonting. Det kan vara en religion, horoskop, en åsikt eller en fanatisk inställning till ett fotbollslag.

Gemensamt för alla är att de är fullständigt övertygade om sin sak samtidigt som de är väldigt obenägna att kritiskt granska sina val för att finna ny insikt.

Låt oss ta horoskop som ett exempel.

Majoriteten av oss tar horoskopet för vad det är, dvs underhållning. Och så finns det en kategori sökande människor som på allvar tror (vill tro) att deras liv styrs av utomstående faktorer, i det här fallet planeterna (allt annat vore väl konstigt?).

Roligast är de som säger att horoskopen i t.ex Aftonbladet inte är seriösa.

Hurdå seriösa? Finns det mer tillförlitliga källor för seriösa horoskop som lekmännen i Aftonbladet inte får ta del av? Från matematiker som har räknat ut att ens psyke påverkas på ett visst sätt om vattumannen och skorpionen möts i kräftans vändkrets i det tolfte huset?

Och då ska vi inte ens gå in på konsten att spå framtiden i te-blad. De finns sökare som väljer att blunda för förnuftet och så finns det skeptiker som tänker aktivt.

Det enda som behövs för konfrontera någon som är fullständigt övertygad om sin sak är två enkla frågor. Be den förklara hur och varför? Luta dig sen tillbaka och förbereda dig på ett grundlöst svar som naturligtvis rättfärdigar dennes ståndpunkt.

Är du nyfiken på tekniken som används för lura godtrogna människor på pengar via horoskop, medium, siare, säljare eller spåtanter? Klicka isf här. I grund och botten handlar allt om psykologi, vare sig du vill tro på det eller inte.

Kaspers blogg-läsar-horoskop:

En skitbra blogg kommer att inspirera din kreativitet. Du har nya mål i sikte och trivs extra bra i din tillvaro trots att den kan bli bättre inom de närmaste dagarna.

Du känner ett stort behov att bjuda en mörkhårig manlig bloggare på glass. NU!

3 kommentarer

 1. Veronica 2011-04-14 15:05

  Men allt det vetenskapliga du tror på är heller inte alltid sant. Vetenskap är det man vet just nu och det ändras ju hela tiden. T.o.m. forskare skyller på “Gud” när dom inte kan förklara något.

  Du “tror” bara med din hjärna och inte med själen. Börja “tro” på älvor, reikarnation, andar, ödet eller vattumän och stenbockar. Jag lovar dig att du då kommer hitta en ny syn på livet och finna ny respekt för människor.

  Det är ju egentligen bara du som inte är öppen eftersom du tror att du har rätt och att alla andra är dumma i huvudet 😉

  Hälsningar,

  En tviliing som tror på ödet och spöken.

 2. kajan 2011-04-14 16:07

  Jag påstår inte någonstans att alla som tror på sånt här är dumma i huvudet.

  Att söka mening och svar på de stora frågorna är en del av det mänskliga beteendet. Och självklart är det bekvämare att finna svar tidningsblaskor och mediumserier på ZTV än att söka svar i relevanta böcker på ämnet.

  Jag tar horoskop, älvor, andar osv för vad det är, dvs teorier och konstruktioner av det mänskliga intellektet. Som sagt, underhållning.

  Däremot är jag ytterst skeptisk till att placeringen av planeter ska påverka miljontals människors liv. För horoskopet borde ju påverka ALLA människor, även dem i tredje världen, eller hur?

  Jag har svårt att se hur Mumambe, gatubarn i Somalien, ska ta till sig rådet “Det verkar som om du har litet otur idag så dagen lämpar sig inte för spel.”

  Internet är en outgrundlig källa till information om hur allt sånt här funkar. Varför inte ta till dig informationen, granska den, begrunda den och återkomma när du har tagit del av båda sidornas argument istället för att repetera ditt mantra som jag förklarade i slutet av mitt inlägg?

  // Kasper

 3. Veronica 2011-04-16 09:33

  Horoskop e bs, I agree. Självfallet ska man kunna söka svar från relevanta källor och klart att planeterna inte styr händelser eller personlighet. Men astrologi är inget annat än en religion. Som en religion väljer man själv hur pass mycket man vill tro. De som är religiösa är ju övertygade om att deras tro är rätt.

  Astrologi är den äldsta “religionen” i vår historia och, tror jag, är grundligt undersökt psykologiskt under de tusentals år den praktiserats.

  På samma sätt tror jag på att vissa ser andar. Visst finns cold reading, men det är av människor som lärt sig psykologi och en teknik bara för att dom inte har förmågan att verkligen få kontakt med en ande. Men sen finns det vissa händelser man faktiskt inte kan förklara och _det_, min vän, tycker jag e skitcoolt ^^

  Så låt lilla Mumambe tro vad han vill om det gör honom lycklig 😉 Han överlever nog.

Kommentera