Retuschering, pest eller kolera?

Diskussionen kring huruvida det är rätt eller fel att retuschera bilder på datorn kommer aldrig få ett slut. Det finns de som menar att det är fel och det finns de som tycker att retuschering är lika naturligt som att sminka sig.

För mig är svaret självklart. Självklart är det rätt att fuska med datorns hjälp.

Jag ser ingen skillnad på att retuschera bilder och på att tjejer sminkar sig. Båda metoderna går ut på samma sak, dvs att förvränga verkligheten och lägga på ett lager som gör att man utifrån dagens skönhetsperspektiv ser bättre ut.

Även om retuschering är ett vanligt begrepp så det väldigt få som bemästrar tekniken. De som inte kan retuschera brukar fuska på följande sätt:

Lucky shot-metoden:

Den vanligaste formen av retuschering går ut på att personen i fråga tar extremt många bilder på sig själv och väljer sedan ut den som minst stämmer överens med verkligheten. Metoden används främst bland lyckosökande bloggerskor med putande läppar. Alla som har sett en person på bild och sedan träffat dem i verkligheten och blivit besvikna vet vad jag talar om.

Ljusa upp och lägg på en dum effekt-metoden:

Lyckyshot-metoden brukar oftast gå hand i hand med metoden där bloggerskan manipulerar bilden ytterligare genom att öka ljuset eller lägga på någon annan uppenbart maskerande effekt.

Ju mer jag poserar desto snyggare blir jag-metoden:

Det råder delade meningar om huruvida poseringen är ett undermedvetet sätt att distansera sig från vetskapen om att man ser löjlig ut eller bara ett försök i att se proffsig ut så att modell-scouterna på Internet ska inse ens potential som modell.

Eftersom vi lever i en tid där alla tror sig vara deltidsmodeller får vi utstå en del pinsamma poseringförsök. Helst i kombination med ett dött ansiktsuttryck och en blick som stirrar in den egna kameradisplayen framför spegeln.

3 kommentarer

 1. matilda 2009-12-12 00:24

  Öyöy, mina spegelbilder är det bästa jag vet 😉 haha

  Spegelbilder är det bästa. Finns det några speciella låtar som tjejer brukar spegel-posera till? Typ “Pokerface” eller Darins cover på den där Viva la vida-nånting-låten?

  / kajan

 2. matilda 2009-12-16 18:42

  Jag dansar till rytmen från min egen trumma ^^ Haha

  Och jag dansar till rymten av “The Playtones”! 🙂

  / kajan

 3. Veronica 2009-12-31 23:54

  Du har rätt. Men retuschering är pest OCH kolera. Ska jag va helt ärlig så blir jag ibland lite ledsen över att jag inte äger Photoshop… 🙁 (fast å andra sidan har väl folk vant sig vid det här laget att jag alltid ser annorlunda ut så jag kanske inte borde bry mig ^^) Gott nytt år!

  Det är bara att ladda ner och börja trolla 😉 Gott nytt år på dig med!

  / Kasper

Kommentera