Tjejer och pressen av att bära en mask

I dagens samhälle känner färre och färre människor att de duger som de är. Det är framför allt ni tjejer som får leva med den ständiga pressen av att bära en mask.

Håret ska fixas och sminket ska läggas och gud förbjude om någon såg er utan den förskönande fasaden. Vissa anser sig behöva fasaden mer än andra, medan vissa lever med rädslan av att någon ska komma dem tillräckligt nära in på livet för att se den oglamourösa och otillfixade personen bakom masken.

Det finns de som påstår att sminket inte visar ens rätta jag. Själv tycker jag att det är fullt naturligt att människor vill visa sitt bästa jag, istället för sitt rätta jag.

En grundregel som vi däremot alla kan enas kring är att ju mer spackel det finns desto mer finns det att dölja.

Här är några varningar för sånt som är absolut förbjudet när det gäller smink:

 • Det finns ett regelbrott inom sminkning som slår alla de andra tillsammans. Det är när tjejer envisas med att bära en foundation (eller vad smörjan heter) i antigen för ljus eller för mörk nyans så att man tydligt ser maskens konturer vid ögon och hals. De ser antigen ut som lik eller som om de hade en sjukdom som sakta men säkert förvandlade dem till afro-amerikaner.
 • Rött läppstift är absolut förbjudet i alla lägen. Det spelar ingen roll vilken tjej-tidning du har läst. Rött läppstift kommer aldrig se bra ut, oavsett vad Sofi Farhman eller Blondinbella tycker (dvs får betalt för att skriva).
 • Folk som sätter rosa puder på kinderna för att framhäva sina kindben. Om dina kindben behöver framhävas är det lätt fixat med en rak höger från din pojkvän.

Oavsett hur mycket man försöker så finns det faktiskt bara en sak som slår högre än allt smink på jorden. Ett geniunt leende som reflekterar ens välspacklade inre.

8 kommentarer

 1. malleballe 2009-12-02 18:36

  ouh. kul att någon inte bara dissar smink 🙂 men kan dock tycka att även killar/män/pojkar har lika hård press på att se “bra ut” enligt samhällets normer. och eftersom alla är medvetna om problemet så är det konstigt att vi ändå fortsätter att pressa varandra och leva efter normerna iallafall, istället för att bryta dem så att fler mår bra 😛 men lättare sagt än gjort haha

  Förr eller senare kommer det här eskalera till oanade höjder. Scenariot i filmen “Surrogates” är kanske närmare än vi tror…

  / kajan

 2. Anja 2009-12-02 18:55

  Så jäääääävla bra skrivet Kasper 🙂 Ett leende gör mer än allt spackel i världen 🙂

  Ett fint leende, med guldtänder 🙂

  / kajan

 3. Anonymous 2009-12-02 22:56

  Du e en fö go göbbe gullet!

 4. Kjell 2009-12-03 13:50

  Fast jag undrar om ens rätta jag kan synas utifrån, med eller utan smink.

  Såklart. Ens rätta jag syns bättre utan att något skymmer det 🙂

  / kajan

 5. Angel 2009-12-03 22:44

  hum detta inlägg tycker jag mig känna igen…

  Har du mycket att göra så här i jultider att det blev en repris eller är det ett sånt inlägg som tåls att upprepas igen för att så många tjejer borde tänka om?

  Hur har det gått för dig med Sthlmsflytt?

  Ingen repris här inte. Du får gärna länka till inlägget som liknar det här så ska jag ta ett allvarligt snack med mig själv om det skulle vara så. Det enda jag kan komma på är att rött läppstift är en återkommande tabu här på kajan.nu

  / kajan

 6. Kjell 2009-12-04 16:34

  “Ens rätta jag syns bättre utan att något skymmer det”

  Jag håller med, men anser att det inte nödvändigtvis är smink som är det stora hindret, utan det faktum att den du är inuti och den du är utanpå mycket väl kan vara två skilda saker.

  Självklart. Men eftersom inlägget tar upp ämnet smink och yttre modifikation, så syftar uttrycket “ens rätta jag” naturligtvis på ens rätta yttre jag.

  / kajan

 7. Angel 2009-12-05 21:42

  Du har nog rätt. Det kanske är så att det påminner om inlägg från din förra blogg och att det röda läppstiftet är det som gör det:)

  Kan inte julen vara ett bra tema för nästa inlägg?
  //Angel

  Det kanske är så enkelt att jag irriterar mig på samma saker hela tiden 😉

  / kajan

 8. […] Men som sagt ämnet jag skulle ta upp var ju att tjejer ofta får bättre betyg än killar i skolan. Och det brukar ju vara för att det är coolt att strunta i skolan för killar. Killar tycker det är lite tufft med ett IG medans en tjej skäms lite över det och tycker att det är pinsamt. Alltså gör tjejer mer för att inte få IG medans killar tycker att det är rätt lugnt. Varför är det på detta viset då? Jag tror att det är så att vi killar tycker att skolan inte avgör allt och har en lite mer “laidback” attityd till skolarbetet. Och sen får kanske tjejer mer press hemifrån, t.ex så upplevs det nog som ganska slarvigt om en tjej kommer hem med ett IG. Men om pojken kommer hem med ett IG så kanske pappan berättar att han också inte var helt super i skolan sen skrattar åt det lite. Jag tror att tjejer får mer press från samhället över huvudtaget. Inte bara betyg, även utseende då de ibland känner att de måste gömma sig bakom sitt smink. Och att så fort något inte är perfekt så upplevs tjejen som slarvig. (intressant blogg om pressen på tjejer i samhället: http://php01-85878.php01.systemetit.se/?p=7222) […]

Kommentera